Grosser Schweizer Sennenhund

Start Intro   Mina tankar

 butt Rasegenskaper butt Att importera butt Avel butt Hälsa-Sjukdomar butt Lick fits
 butt Förr och nu butt Att ha hund butt Egna tankar
 


               LICK FITS      

 

Lick fits (Frenetiskt slickande) - magproblem - lös avföring. Efter att ha läst massor av inlägg från ägarna om vilken typ av hjälp hunden får mot dessa problem, inte bara grosser, utan också liknande i andra raser och även vad veterinärer säger att det skulle i första hand bero på för mycket magsyra och i vissa fall gasiga magar. Känsliga magar, gastrit, stress och så vidare. En hund har en sur magsyra, och om det i stället skulle vara det motsatta för lite magsyra, vilket är min tro i många fall då syrahämmande läkemedel kommer bara att hjälpa för tillfället och på lång sikt leder till fler problem. Om problemen kvarstår och kommer tillbaka om och om igen, oavsett vad de äter. Ju äldre hunden är så minskar också produktionen av magsyra samt några andra organ börja bromsa med och måste arbeta hårdare.


Hundar som äter torrfoder eller värmebehandlade livsmedel förlorar också de viktiga bakterierna som behövs för att bryta ner maten eftersom dessa livsmedel är sterila. Hundar som är bra eller bättre när de går över till rå mat har förmodligen tillräckligt magsyra, och de som inte förbättras oberoende av mat har ett annat problem. Symptomen på både för mycket eller för lite magsyra är oftast densamma, men skulle vara väl värt att försöka om hunden trots allt inte blir bättre, faktum är att om det har för lite magsyra och få medicin för att minska magsyran så hjälper inte det, snarare kan det förvärra.
Hundar som får magkatarr och andra sjukdomar i mage och matstrupen är ett efterkommande problem- Det finns ingen verklig utvärdering av förhållandet mellan dessa sk.lick fits passar och magomvridning men kan naturligtvis ha ett samband i vissa fall. I fall där hunden suger in en massa luft.

Så min teori är att många hundar har ett motsatt problem och att det är väl värt i de fall där dessa problem är så ofta återkommande att istället försöka ge hunden saltsyra tabletter (Digest är det som flera blivit hjälpta av) som bidrar till att öka magsyra och det gör det lättare för hunden att bryta ner maten. Efter att ha tittat på detta i andra raser där hundar helt klart blivit hjälpta av detta. - vad mer kan hända om man provar, att hunden kräks och inte blir bättre.


Dessa magproblem kan också vara ett problem när hundarna har hudproblem också, minns min veterinär tillbaka i 70-talet hjälpte hund med hudproblem genom att säga att det var en obalans i magen men tyvärr jag inte ihåg vad han rekommenderade.

Saltsyra tabletter Om min teori är rätt i (många fall) finns det en hel del hälsoproblem som kan få hjälp med detta. Om man tittar på vad problem som kan uppstår om hunden har alltför lite syra och enzymer kan vara svaret på en hel del.

Efter så många år och så många hundar som lider av dessa Lick passar - magproblem - lös avföring och fortfarande finns det inte en riktig bra förklaring till varför, Jag tycker att det är dags att titta mer för att hitta varför och inte bara hur man kan stoppa det.

Ska inte göra reklam för någon speciell sida men här är det som flera hundägare jag sett ger https://www.svenskhalsokost.se/produkter/digest
och läser man om vad som kan ske vid underproduktion så kan det kanske vara lösningen på åtminstonde en del av problemen.

https://www.doggysdigest.com/digestive-enzymes-for-dogs/ engelsk sida med info.
Självklart finns det massor av olika saker som kan hända våra hundar men alla som råkar ut för något vill säkert ha en lösning och om en del inte fungerar så är det dags att titta lite längre.
 

 

 

© Swiss Dogs 2001

upp