Grosser Schweizer Sennenhund

Start Intro   Mina tankar

 butt Rasegenskaper butt Att importera butt Avel butt Hälsa-Sjukdomar butt Lick fits
 butt Förr och nu butt Att ha hund butt Egna tankar
 


     RASENS EGENSKAPER    Ego

Under mina aktiva år träffade jag 100 tals med grosser och lägger man sedan till alla grosser man läser om på internet får jag den uppfattningen att rasens egenskaper är i många fall lika olika som dess utseende. Om man utgår från vad som borde vara typiskt, hänger det också samman med vad man som ägare gör med sin hund. Att jag inte har den uppfattningen om att rasen är en typiskt brukshund bygger på resultat. Det finns många som jobbar med sina hundar och lyckas men antalet framgångsrika med dokumenterade resultat är inte många och för mej betyder det att det finns vissa problem på vägen. Att sätta ihop en sammanfattning som gör rasen rättvisa är inte så lätt och det kommer alltid att finnas hundar som inte följer normen. Här i Europa har vi nog en annan syn på grosser än ex. USA där rasen tagit ett större steg framåt. Men även där är antalet arbetande hundar som har dokumenterade meriter litet jämfört med antal hundar som finns. Kan man då inte jobba med sin grosser, självklart kan man det men min uppfattning är att det krävs mer att jobba med en grosser. 

Fördelar - Nackdelar 

gss gss gss

Lydnad  - Då rasen har en egen vilja, inte har den aktiva följsamhet som förknippas med bra resultat i lydnad krävs det oftast en större motivation för att nå bra resultat.  Drag - Hör samman med den ursprungliga användningen av grossern. Finns också möjligheter att meritera sin hund genom det officiella arbetsprovet. Med rätt utrustning och träning kan man göra mycket, vagn, pulka, åka skidor m.m

gss gss gss
Även om den inte vallar kan den umgås med gårdens djur.
Klövjning - Något som blivit mer och mer populärt inom många raser. Att hunden bär sina egna väskor.

Vallning - I USA framhålls detta av många - Grossern har aldrig varit någon vallhund, att fösa hem boskap är en sak men för att aktivt valla boskap har den helt fel storlek och inte den snabbhet eller uthållighet som behövs. Finns filmer på Youtube med sk. vallande grosser som jag inte uppfattar som att hunden vallar får utan att det är ett jaktbeteende - gränsen därimellan är väldigt liten och det krävs andra egenskaper för att valla får.

gss gss

Bruks - Innefattar många olika grenar som sök, spår, rapport och skydds. Allt detta är mycket beroende på sin egen hunds förmåga och intresse. Finns grosser som tävlat i sök och spår. Även de som varit räddningshundar (lavinhund). Men allt för få för att man ska framhålla rasen som speciellt lämplig. Att MH testa sin grosser görs också av många för att få en bild av hundens egenskaper. Agility - Har man en frisk och färdigvuxen hund så kan man för att ha roligt tillsammans prova detta, men för att tävla är storleken helt fel och grossern har inte den riktiga gnistan för detta.  Rallylydnad - Borde vara mer passande för en grosser då det är en blandning av lydnad och andra övningar.

gss gss gss
Vakt - en grosser ska vakta men detta måste styras upp redan från början om den har mycket vaktinstinkt.

Slutsumman av min syn på en grosser är att det är en hund som går bra ihop med andra djur, fungerar bra som familjehund och som man kan jobba med och har vaktegenskaper, lättskött, ingen krävande pälsvård, men kan fälla en hel del periodvist. Den kräver en fast hand och uppfostran från det den är liten, speciellt om det är en "tuff" och framåt valp. Eftersom det i dag inte finns så många grosser så är det ett bra tips att man försöker träffa någon innan man bestämmer sig för rasen. Oftast kanske man sett Berner och detta är ingen korthårig Berner.
 

-----------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

 

© Swiss Dogs 2001

upp