Grosser Schweizer Sennenhund

Start Intro   Mina tankar

 butt Rasegenskaper butt Att importera butt Avel butt Hälsa-Sjukdomar butt Lick fits
 butt Förr och nu butt Att ha hund butt Egna tankar
 


Ibland krävs det en stor talang med att vara hund (djur) ägare Tankeläsare! Att hundar förstår mer än vad vi tror är jag övertygad om. Tror att alla som har en eller flera hundar i sitt liv håller med. Vi vet hur våra hundar är när allt är normalt men när det dyker upp avvikelser – ja då får vi ibland gissa och försöka förstå och ta reda på vad det är. Värst är det när de inte ser ut att må bra och tyvärr inte kan tala om vad som är fel. Saker som är synliga är inte så svårt om de skadat sig och blöder eller om öronen är röda och kliar, klor som går av, eksem, rinnande ögon osv… Men om de har ett beteende som man inte direkt kan se några synliga bevis på då dyker problemet upp. Vill inte påstå att veterinärer i allmänhet är dåligt utbildade men trots utbildning måste nog även de gissa ibland och prova olika saker. Forskning och studier i all sin glans men även där finns det mängder av olika teorier. Lägger man ut en allmän fråga på ett forum där många både uppfödare och vanliga hundägare finns så får man massor av olika svar (gissningar). Vad lär vi oss snabbare att göra – jo att hitta lösningar som stoppar det uppkomna problemet. När det kommer till exempelvis hundmat - det vill säga foderrelaterade problem löser det sig med sk. veterinärfoder som är manipulerade för att hunden inte ska ta upp ämnen som de kan reagera på. (några kommer att protestera mot min åsikt). Om problem dyker upp borde det läggas mer energi än det görs på att ta reda på varför de dyker upp. Innan jag skriver mer om ett ämne - sjukdomar som tyvärr nästan alla hundägare råkar ut för, förr eller senare så vill jag säga att vår ras Grosser Schweizer Sennen är absolut inte sjukare än många andra och en del som kan drabba våra älskade fyrfotingar är lika vanligt i andra raser.


I Sverige har vi för att kunna registrera Grosser (SKK) krav på att de är HD-fri A eller B höfter, att de är armbågsröntgade (ED) med känd status. Rasklubben har som tillägg att de ska vara ED fria och även fria på boglederna men detta är inget krav för registrering. Förr läste SKK av även boglederna men inte längre vilket gör det rätt svårt att uppmuntra valpköparna att röntga bogarna också. Självklart tycker både jag och vad jag vet de uppfödare som finns idag att hundarna som används i aveln ska vara fria på alla 3 lederna.
Några garantier att alla valpar blir fria även om föräldradjuren är det finns inte och alla benproblem är inte heller alltid ärftliga. Grossern är en stor relativt tung ras med ibland allt för mycket fart ock fläkt under uppväxten vilket också innebär att skaderisken ökar.
Förutom HD - ED - OCD (Bogleder) finns det även annat som kan drabba hunden, en del är sådant som finns bland alla raser.
Pyometra (Livmodersinflammation) hos tik - kan förekomma i alla åldrar och både i löp (egen erfarenhet) och efter löp. Livshotande om behandling inte görs.
Urinvägsinfektion - Grossern kan vara sen i utvecklingen med att bli rumsren men man ska ändå inte göra det till en ursäkt utan vid onormalt kissande bättre att kolla en gång för mycket - och om det är konstaterat UV så glöm inte att be om en bakteriekoll efter behandling så att det åter är normalt.
Magomvridning - Stora hundar och raser med djup bröstkorg kan drabbas. Vid magomvridning fylls magsäcken med gas och magen vrider sig runt sin egen axel. En hund som drabbas av magomvridning måste snabbt komma under veterinärbehandling AKUT. Livshotande. Vid operation sys magsäcken fast vid bukväggen för att förhindra att den vrids igen.
Mjältomvridning - Påminner om magomvridning även detta tillstånd är livshotande och vid operation tas mjälten bort.
EP - epilepsi kan uppträda på flera sätt och om hunden haft någon typ av anfall bör man först och främst utesluta ev. andra orsaker som skador, förgiftningar eller andra typer av sjukdomar.
Magomvridning, mjältomvridning och EP. Alla 3 sjukdomarna kan vara ärftliga och finns i många linjer. Så länge det inte finns tillförlitliga tester hur det nedärvs så kan man bara spekulera. Oavsett vad man tycker så är allt för mycket dolt i mörker. En hel del har också åsikter om hur man ska göra i aveln – regel nr ett vore ialla fall att har din hund drabbats av mag-mjältomvridning eller haft EP liknande anfall ska den inte gå i avel. Att utesluta hela linjer pga sjukdomar är inte en möjlighet inom rasen, då skulle det inte bli så många kvar. Och ju mindre antal hundar ökar också risken att det dyker upp ännu mer. EP klingar väldigt hårt i mångas öron och även om det är en hemsk sjukdom är nog chansen större att ens hund försvinner pga något annat. Detta är något som alla förr eller senare råkar ut för och min personlig åsikt är att hur mycket vi än försöker undgå EP så kommer ändå en viss del hundar att drabbas. Sedan tror jag inte heller att alla EP liknande anfall är ärftliga.
Ögon - Katarakt finns flertalet olika typer, några räknas som ärftliga och andra inte.
Ögon - Distichiasis extra ögonhår, i de fall de irriterar ögat opererar man detta.
Till sist något som en del grosser kan drabbas av är något som de i USA kallar för lick fits vilket innebär att hunden frenetiskt slickar på golv, mattor osv. Trots att de i USA räknar med att detta drabbar ca 17-18 % av hundarna har ingen satt någon diagnos på detta. Efter att ha läst, frågat och försökt komma över allt som går om ämnet så är min egen icke vetenskapliga teori att detta har med magsyran att göra och fortsätter detta beteende så drabbas hunden av magkatarr. Med tanke på att det kan oftast avhjälpas med "mänskliga" mediciner som ges och tas mot halsbränna och magkatarr hos oss människor så finns det en del likheter. När man läser om vad folk ger till hundarna för att avbryta detta så är jag väldigt inne på att hunden behöver ett foder som låter magen arbeta på ett annat sätt. Med torrfoder sägs det idag att allt ska vara spannmålsfritt men det är ok att fabrikanterna har i allt annat ris, betmassa, växter m.m. Mycket sådant som vi inte har en aning om är bra eller inte. Då spannmål har hög smältbarhet hos hund så borde detta vara klart bättre tillsammans med kött typ färskfoder till hund som råkar ut för detta. Processat köttmjöl tillsammans med grönsaker och ris m.m. i torrfodren ger inte den bearbetning som magen behöver och alla de sk. veterinärfoder borde vara en högst tillfällig lösning. Nu tänker någon O NEJ Spannmål!! Många av de som ger BARF använder bakat bra vete istället eller tillsammans med grönsaker då det behövs en annan källa än bara kött. Och det är ibland ett märkligt resonemang att man kan inte ge ex.vete men det är ok att stoppa i hunden en massa mediciner istället!!
Detta var lite av det inte så roliga ämnet om sjukdomar men tyvärr en del av att vara djurägare och trots dyra försäkringar idag så är det trots allt en trygghet att ha sin hund försäkrad. Självklart hoppas man alltid på att inte behöva använda den. Men är olyckan framme så är det kostsamt idag med veterinärvård.

 

 

© Swiss Dogs 2001

upp