Grosser Schweizer Sennenhund

Start Intro   Mina tankar

 butt Rasegenskaper butt Att importera butt Avel butt Hälsa-Sjukdomar butt Lick fits
 butt Förr och nu butt Att ha hund butt Egna tankar
 


     Att ha hund    Ego

Hur vi ska ha våra hundar och sköta dessa står det mycket om på jordbruksverkets hemsida. Vissa län har en länsstyrelse som faktiskt följer de lagar och bestämmelser som finns men det finns också de som inte gör det.

Nedan är bara det första som står under jordbruksverkets hemsida - Mycket mer gällande allt med hund finns här

För att din hund ska må bra behöver du känna till hundens grundläggande behov och de regler som finns för att ha hand om hundar. Du kan även behöva söka tillstånd från länsstyrelsen om du exempelvis vill starta en verksamhet med hundar eller ha många hundar. Här kan du också läsa om vad som gäller för olika typer av tävlingar med hundar.

Det är ditt ansvar som hundägare att uppfylla hundens grundläggande behov. Hundar är flockdjur och behöver träffa både människor och andra djur för att må bra. De behöver aktiveras varje dag både fysiskt och mentalt.

Om du ska lämna din hund ensam ska du vänja den gradvis vid det. Du ska ta särskild hänsyn till om hunden är ung eller om den visar tecken på oro och obehag när den blir lämnad ensam.

Rasta din hund minst var 6:e timme
Alla hundar behöver daglig motion och ska vara utomhus varje dag. Du bör rasta din hund minst var 6:e timme dagtid. Valpar och äldre hundar bör du rasta oftare.

Om din hund är i en hundgård hela dagen ska du rasta den på en annan plats för att den ska få komma utanför hundgården åtminstone 1 gång per dag.

Sköt om päls, tänder och klor
Det är viktigt att du sköter om hundens päls så det inte blir tovor. Du ska också sköta hundens tänder så den inte får tandsten eller får ont i munnen. Du måste även klippa klorna så de inte blir för långa.

 

 

© Swiss Dogs 2001

upp